Direktlänk till inlägg 1 oktober 2009

Paddor kan vara jobbiga för hundar.

Av Kerstin - 1 oktober 2009 15:17


Paddor är trevliga och charmiga djur som lever stillsamma liv ofta helt nära oss utan att vi upptäcker dem. De är framför allt ute nattetid eftersom de undviker starkt solljus. En padda blir som vuxen ca 15 cm lång, har kraftig kroppsbyggnad och vårtig, brunaktig hud. Paddor hoppar inte fram som grodor utan går istället utom i nödfall då de kan ta korta hopp.

Det är vanligare att hundar drabbas av paddförgiftning troligen på grund av att hundar är mer benägna att snabbt ta upp saker i munnen än vad katter är. Paddor är inte speciellt snabba och har därmed svårt att hinna undan om en hund eller katt kommer springande. Istället förlitar de sig på sitt giftiga hudsekret som bildas i en körtel bakom vardera ögat.

Sekretet är en blandning av flera olika giftiga substanser (bufotoxiner) och orsakar en hel mängd symtom. Vanligast är att djuret börjar dregla kopiösa mängder. Slemhinnorna i munnen svullnar och blir illröda och smärtar. Ofta krafsar hunden mot munnen. I svårare fall förekommer kräkningar, andnöd och hjärtpåverkan. Det finns till och med enstaka dödsfall rapporterade framför allt på dvärghundar.

Om man misstänker att ens husdjur tuggat på en padda bör man snarast försöka skölja rent munnen med vanligt vatten. Tänk dock på att inte spola så mycket att hunden får ner vatten i lungorna. Har man medicinskt kol hemma kan man ge det för att försöka binda eventuellt nedsvalt gift.

Om ditt djur blir allmänpåverkat bör du uppsöka veterinär för undersökning. Det finns inget specifikt motgift men man kan ge medicin som minskar dreglandet och understödjande behandling.

Majoriteten av alla djur som tuggar på en padda dreglar och mår dåligt i några timmar men sedan brukar de snabbt återhämta sig.


Ville ta upp detta ämne därför att vi igår kväll fick höra av Gunilla att Valter troligen har gått i närkamp med en padda. Han dräglade koppiöst och var allmän påverkad. Han fick tillbring natten på djursjukhus.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Kerstin - 2 december 2011 16:28

Nu har valparna börjat flytta hemmifrån och det är lite lugnare här hemma :). Dom som har flyttat är : Winton, Hokitika, Opio, Appelby, Owaka och Timaru. Nästa fredag flyttar Collingwood men vi har tre hanar kvar att hitta bra hem till. Så vet ni n...

Av Kerstin - 24 november 2011 14:59

Busiga härliga valpar som tycker om tidningar.  

Av Kerstin - 12 november 2011 21:59

Efter sista nattkisset ute blev det lite överslag på våra gullungar   . Snart sover dom nog gott... hoppas vi :).   ...

Av Kerstin - 11 november 2011 13:27

Valparna älskar att få vara ute och jag med. Mamma Readdy får hjälp av extra mammorna Soffie och Trossa.   ...

Av Kerstin - 7 november 2011 16:00

Snart är valparna 6 veckor :). Vilka härliga gullungar dom är. Vilda och gosiga på samma gång. Nu har dom börjat få vara ute ett par gånger och det tycker dom är så härligt att få springa av sig och busa. Mamma Readdy tycker också det är kanon. L...

Presentation

Omröstning

Vad är bäst - tik eller hane?
 Tik
 Hane
 Spelar ingen roll

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Gästbok

Följ bloggen

Följ Forever Allaballatassens med Blogkeen
Följ Forever Allaballatassens med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se